FAQs

Wat is Domus Classica ?

Domus Classica is een onafhankelijke organisatie van gedreven classici, die de maatschappelijke relevantie van ons historisch erfgoed levendig willen houden.

Daartoe wil Domus Classica klassieke talen opnieuw toegankelijk maken voor een breed publiek. In eerste instantie bieden we cursussen Latijn en Grieks aan in verschillende niveaus. Op langere termijn kunnen ook lezingen en korte cursussen aangeboden worden over meer algemene onderwerpen betreffende de Oudheid.

Meer info over de concrete invulling van onze activiteiten vindt u onder Aanbod.

Welke activiteiten organiseert Domus Classica?

Domus Classica organiseert cursusreeksen en lezingen die allemaal verband houden met Latijn en Grieks en met de antieke beschaving.

We bieden volgende lessenreeksen aan:

  • Latijn voor beginners niveau 1 en 2
  • Grieks voor beginners niveau 1 en 2
  • Latijnse leeskring
  • Griekse leeskring
  • Latijn voor beginners online

In de loop van het academiejaar worden ook korte cursussen over diverse onderwerpen die verband houden met de antieke cultuur gepland.

Voor wie zijn de cursussen bedoeld?

De activiteiten die Domus Classica organiseert, zijn voor volwassenen van alle leeftijden, voor iedereen die zich wil verdiepen in de Griekse en/of Latijnse taal, en in de antieke geschiedenis en cultuur in het algemeen.

U kan bij Latijn of Grieks steeds kiezen voor een beginnerstraject of een cursus voor gevorderden (leeskring).

Op de pagina Aanbod vindt u een gedetailleerd overzicht van de lesinhoud per cursus of leeskring.

Hoe schrijf ik me in voor een cursus of lezing?

Zodra je de keuze hebt gemaakt voor een cursus, kan je inschrijven via de inschrijvingsknop in het gedeelte ‘praktisch’. De ingevulde gegevens komen dan op een inschrijvingslijst. Je zal hierna een bevestigingsmail ontvangen met de vraag om het inschrijvingsgeld op het betreffende rekeningnummer te storten. Het inschrijvingsgeld dient ten laatste 3 dagen voor de aanvang van de cursus betaald te zijn. Je inschrijving is pas geldig na betaling van het inschrijvingsgeld.

Wie recht heeft op het sociaal tarief, kan hiervoor contact opnemen via het info-adres of het telefoonnummer vermeld onder ‘contact’.

Een week voor de aanvang van de cursus zal je een mail ontvangen van de lesgever met alle praktische informatie.

Inschrijven is mogelijk tot 3 werkdagen voor de start van de activiteit.

Kan ik korting krijgen op het inschrijvingsgeld?

We geven een korting van 30% aan studenten en aan mensen met een laag inkomen. We geven een korting van 15% op de tweede cursus aan mensen die zich inschrijven voor twee cursussen.

Waar vinden de activiteiten plaats?

Onze lessen vinden plaats in de Blaisantkerk, Blaisantvest 37, 9000 Gent, langs de Gentse binnenring, op 400 m van het nieuwe justitiepaleis.

Met het openbaar vervoer vanaf Gent Sint-Pieters: tram 4 (richting Lange Steenstraat), halte Voortmanstraat .

Met het openbaar vervoer vanaf Gent Zuid: bus 5a (richting Wondelgem Station), halte Gaardeniersbrug; te voet de voetgangersbrug oversteken naar de Gasmeterlaan. Vanop de Gasmeterlaan kan je de Blaisantkerk makkelijk bereiken via een wegel naast slagerij Stadius.

Met de auto: parkeren groene zone is mogelijk in de zijstraten rechts (Kaprijkestraat, Spaarstraat) en op de Gasmeterlaan. Groene zone wil zeggen betalend (laag tarief) tot 19u ’s avonds. Vanop de Gasmeterlaan kan je de Blaisantkerk makkelijk bereiken via een wegel naast slagerij Stadius. Parkeren op Blaisantvest (oranje zone) is duurder. 

Voor wie met de fiets komt, staat een afgesloten fietshok ter beschikking (wel graag vooraf melden).

Worden de veiligheidsvoorschriften omtrent corona gerespecteerd?

Indien opnieuw nodig, zullen al onze activiteiten coronaveilig worden georganiseerd: we nemen de social distancing in acht, ontsmetten regelmatig het meubilair en zorgen voor voldoende verluchting.

Inzake coronamaatregelen volgen wij voor de cursusreeksen het systeem van het onderwijs.

Wat doe ik als een cursus is volgeboekt?

Als een cursus is volgeboekt, wordt een wachtlijst aangelegd. Zodra een plaats vrijkomt nemen we contact met u op, zodat u alsnog aan een cursusreeks of lezing kan deelnemen.

Controleer ook regelmatig onze website. We vermelden daarop regelmatig wanneer we nieuwe activiteiten inplannen.

Ik wens af te zien van mijn inschrijving. Wat doe ik?

Terugbetaling is enkel mogelijk om medische redenen, op vertoon van doktersattest. Het aantal niet gevolgde lessen wordt terugbetaald.

Verwittig zo snel mogelijk via de lesgever of via het info-adres.

Let op: bij annulatie minder dan 3 dagen voor de aanvang van de les wordt die les beschouwd als gevolgd, en is voor die les geen terugbetaling meer mogelijk.

Wat als een cursus of lezing wordt afgelast?

Onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld omwille van een beperkt aantal inschrijvingen of om organisatorische redenen) kan het gebeuren dat een cursus of lezing worden afgelast.

U wordt hiervan tijdig op de hoogte gebracht. Indien het inschrijvingsgeld reeds is betaald, wordt dit uiteraard teruggestort.

Indien er annulaties gebeuren tijdens de reeks, door ziekte of overmacht, wordt meestal gekeken om de les op een later tijdstip te herplannen.

Wordt er een syllabus of gedrukte cursus voorzien?

Er wordt door de lesgevers gezorgd voor het nodige lesmateriaal, dat inbegrepen is in de cursusprijs.

Ik volgde in het middelbaar een richting met klassieke talen en zou mijn kennis van toen graag weer opfrissen. Welke cursus volg ik het best?

Domus Classica biedt lessen Latijn en Grieks aan voor beginners en leeskringen voor gevorderden.

Voor de beginnerscursussen niveau 1 is geen enkele voorkennis vereist.

In principe kan u aansluiten bij onze leeskringen zodra u over een basiskennis beschikt, ook al is die aan opfrissing toe. Zowel bij de Griekse als de Latijnse leeskring wordt de moeilijkheidsgraad heel geleidelijk opgebouwd, en wordt ook de grammatica stelselmatig herhaald.

Wie toch nog onzeker is, kan ook overwegen in de beginnerscursus Latijn of Grieks niveau 2 in te stappen; overleg met de lesgever is hierbij wel aangewezen.

Al onze lesgevers beschikken overigens over een ruime ervaring in het middelbaar en/of hoger onderwijs. U bent dus in goede handen!

Wordt van de cursisten verwacht dat ze thuis studeren of voorbereiden, bijvoorbeeld het instuderen van woordenschat en grammatica?

Niets moet, maar enige herhaling of studie van aangebrachte grammatica strekt wel tot aanbeveling.

Wordt een reeks lessen afgesloten met een proef?

Neen. Er wordt ook geen getuigschrift of diploma uitgereikt. Indien gewenst kan wel een attest van deelname gevraagd worden.